Aromahop

Wat is aromahop en hoe gebruik je het? Wij leggen het in deze blog uit en geven onze top van 5 Europese hop die perfect zijn om een mooi hop aroma aan bier toe te voegen.

Cascade hop is een bekende aromahop, dit is Cascade vlak voor de oogst in Kent, Engeland.

Wat is Aromahop?

Er zijn verschillende manieren om hop in categorieën in te delen, één van de oudste indeling is aromahop - bitterhop - dubbeldoelhop:

  • Aromahop heeft als doel bijvoorbeeld fruitige, kruidige of bloemige hop-aroma’s aan bier te geven. het zijn hopvariëteiten die interessante geuren geven vanwege de etherische oliën die ze bevatten.

  • Bitterhop heeft een hoog gehalte alfazuur, daardoor heb je er relatief minder van nodig om bier zijn kenmerkende hopbitter te geven.

  • Dubbeldoelhop heeft het beide, zowel de etherische oliën als een hoog percentage alfazuur.

Sommige hoppen die ontwikkeld zijn vanwege hun hoge percentage alfazuur - en gezien worden als bitterhop - kunnen een een verrassend mooi aroma hebben. Daarom hebben wij gekozen voor een indeling per aromaprofiel en percentage alfazuur. Zoek je een hop voor aroma, dan zoek je in de aromaprofielen het gewenste aroma.

Carel (links) en Nathan van Hollands Hophuis testen de Duitse aromahop Callista.

Onze top 5 Aromahoppen

Ondanks dat we de klassieke indeling niet aanhouden, hebben we uiteraard pareltjes van aroma-bommen. Dit is onze Top 5 hoppen -in willekeurige volgorde- om een prachtig hoparoma aan je bier te geven!

1. Dragon

Een hopvariëteit die met diverse doelen voor ogen is ontwikkeld: een fruitig aroma, niet al te laag in alfazuur en bestand tegen ziektes en extremere weersomstandigheden. Dat is allemaal goed gelukt, als we alleen naar het aroma kijken helemaal. Volle bak op de Citrus aroma’s zoals grapefruit, limoen en citroen, met een tropisch-bloemige toets. Staat ook bekend onder de naam Styrian Dragon. Perfecte hop voor een moderne IPA.

2. Callista

Een zeer fruitige hopsoort uit Duitsland. Callista is ontwikkeld om te voldoen aan de stijgende vraag naar fruitige hopsoorten. Het aromaprofiel is Steenfruit, wat heel goed naar voren is gekomen in Hello my name is Callista. Prominente geuren van abrikoos en perzik, ondersteund door aroma’s van grapefruit en bessen. Geeft een uniek aroma aan bieren waarin een fruitig aroma is gewenst.

3. Wolf

Ontwikkeld is Slovenië, daarom ook bekend als Styrian Wolf. In de klassieke indeling is dit een regelrechte dubbeldoelhop: hoog in alfa en aromatische hopolie. Tropische hop met specifieke aroma’s van onder andere passievrucht, mango, banaan en kokos, liggend op een bedje van citroengras. Mooie hopsoort voor een NEIPA (New England IPA) of Hazy IPA. Niet voor niets mede-verantwoordelijk voor het fruitige aroma in het eerste bier uit de Hop Trophy.

4. Petit Blanc

Fruitige aromahop, bij toeval ontdekt in Champagne-Ardenne, Frankrijk. Een Heritage Hop welke nu in Duitsland wordt geteeld. Een hopsoort met een tropische geur van onder andere papaya, meloen, kers, citroenbloesem en kokos, iets dat bij de ontdekking gelijk opviel. Precies de reden dat er nieuw leven is ingeblazen op onze Duitse hopfarm. Tropisch en Meloen is het dominante aroma in deze hop met haar bijzondere geschiedenis.

5. Kolibri

Als we denken in de indeling aromahop-bitterhop is dit een regelrechte aromahop, want Kolibri -ook bekend als Styrian Kolibri- is laag in haar alfazuur en heeft een uniek aroma. Deze hop is ontwikkeld in Slovenië uit Europese en Amerikaanse variëteiten. Het dominante aroma bij deze hop is Rood Fruit, denk aan zwarte bes en bosbessen, ondersteund met aroma’s van onder andere vlierbloesem en ananas.

Hoparoma geven aan bier

Zoals gezegd bevat hop etherische oliën die zorgen voor hoparoma. Deze oliën vinden we in in de lupuline, de goud-gele korrels binnenin de hopbel. De kunst van de bierbrouwer is om zoveel mogelijk van deze oliën in het bier te krijgen om aroma te geven aan het bier.

Door hitte worden de oliën beter opgelost in het wort, maar door te koken vervliegt er ook veel. Kort koken is dus het devies, 10 tot maximaal 15 minuten om hoparoma aan het bier te geven. Voor meer hoparoma moet de bierbrouwer andere technieken gebruiken.

Open hopbel met de lupuline duidelijk zichtbaar.

Hop in de Whirlpool

Een goede manier om veel aroma aan het bier te geven is om de hop pas toe te voegen na het koken. Op die manier lossen er veel oliën op terwijl er weinig vervliegen. Veel brouwerijen voegen daarom (veel) hop toe tijdens de whirlpool, het moment vlak na het koken en voor dat het wort naar de vergistingstank gaat. In sommige gevallen voegt de brouwer pas vanaf dit moment hop toe en helemaal niet daarvoor. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Solaris van Van Moll.

Hop in de Whirlpool bij Van Moll tijdens het brouwen van Solaris.

Dry-hop

Wil je echt veel hoparoma in het bier, ontkom je niet aan dryhoppen: hop toevoegen tijdens de vergisting en/of de lagering. De hop ligt dan als een soort thee te trekken in het bier in wording, waardoor en in een aantal dagen veel aromatische oliën uit de hop in het bier komen. Het bekendste biertype waarbij dryhoppen altijd wordt toegepast is de IPA, welke veel hoparoma bevat.

Onze aromahoppen ontdekken? Bekijk ons assortiment ingedeeld op aromaprofiel of kijk bij de Hop Trophy, de bieren die in dit kader worden gebrouwen hebben altijd een goed aroma van hop van Europese grond.

Vorige
Vorige

LOST Quake: Wolf

Volgende
Volgende

Bevog: Garden Dormouse