Bevog: Garden Dormouse

Zeg je Craft Beer in Oostenrijk, dan zeg je Bevog. Vlakbij de grens met Slovenië is Bevog-oprichter en brouwer Vasja Golar in 2013 gestart met het brouwen van smaakvolle bieren. Blaz, de teler van onze Sloveense hopfarm, kent Vasja sinds het oprichtingsjaar van Bevog en zo kwamen we samen op het plan om een single-hop bier te brouwen bij Bevog met de hop van onze velden in Slovenië, verwerkt tot N10 pellets.

Blaz op zijn hopveld, zomer 2022.

4e Generatie hopteler

De kennis van hopteelt is Blaz met de paplepel ingegoten. In eerste instantie koos hij voor carrière in de civiele techniek, maar de roep om vol voor de hop te gaan was te sterk.

Bierliefhebbers die praten met Blaz over hop raken spontaan geïnfecteerd door het hop-virus. Zijn passie en bewondering voor de plant is enorm en volledig gericht op een resultaat van uitstekende kwaliteit: “De mooiste tijd van het jaar is vlak voor de oogst. De laatste ronde langs de velden, als de planten vol staan met hopbellen, het voelen en inschatten of ze rijp zijn om te oogsten. Het is een mooie stilte voor de storm die hopoogst heet, het moment waarin alle inzet van het afgelopen jaar samenkomt”.

Samen met Blaz zijn we gedurende het jaar constant bezig om de hopfarm toekomstbestendig te houden, bijvoorbeeld door in te zetten op biologische teelt en de hopvelden beter bestand te maken tegen veranderende weersomstandigheden.

Hopvelden in Slovenië, zomer 2022

Cardinal

De hopkeuze voor het bier met Bevog viel op Cardinal, een hopvariëteit die zich inmiddels meermalen heeft bewezen, onder andere in het eerste bier uit de Hop Trophy. Ze is speciaal ontwikkeld met een fruitig aroma als doel en dat is heel behoorlijk gelukt. Citrus vormt de hoofdmoot in het aroma, met tonen van perzik, guava en kruisbes.

N10: Lupuline

De essentie van N10 zit in lupuline: de harskorrels binnenin de hopbel die goud-geel kleuren als de hop rijp is om te oogsten. Lupuline bevat de oliën die unieke aroma’s geven. Deze kleverige balletjes bevatten precies de stoffen welke een bierbrouwer uit de hop nodig heeft, want ook de alfazuren zitten in de lupuline.

Hier zie je een kort filmpje waarin je duidelijk kan zien waar de lupuline in de hopbel zit.

N10 pellets kan je zien als een geconcentreerde vorm van hop, met alle lupuline en veel minder bladmateriaal, deze vorm van hop is vergelijkbaar met cryo hop. Het resultaat zijn dikke pellets die perfect zijn om een bier heel veel hoparoma mee te geven in onder andere de dry-hop. Tijdens het dry-hoppen zijn er relatief minder N10 pellets nodig dan T90 om hetzelfde aroma te bereiken. En pellets nemen bier op -veel dry-hop betekent bierverlies- dat met N10 pellets wordt beperkt.

Links reguliere T90 pellets, rechts N10 pellets.

Bevog Extinction is Forever: Garden Dormouse White IPA

Het bier komt uit de Extinction is Forever serie van Bevog: eenmalig gebrouwen bieren waarbij extra aandacht is voor dieren die met uitsterven worden bedreigd. Wij mochten het dier uitkiezen en kwamen uit op de Eikelmuis. In Nederland is dit knaagdier bijna verdwenen en ook in Europa staat het voortbestaan onder druk. Niet voor niets heeft de Zoogdiervereniging 2022 uitgeroepen tot jaar van de Eikelmuis.

Het bier is een White IPA met een dubbele dosis Cardinal N10. Een volledige Europese IPA met veel tarwe en hoparoma, vol met citrus smaken door de Cardinal!


Proeven?

De importeur van Bevog in Nederland is Multibier die de verdeling verzorgt, je vindt het bier binnenkort bij de betere (online) bierwinkel.

Vorige
Vorige

Aromahop

Volgende
Volgende

De sprong in het diepe!