De Klep: hop in Venlo

Waar innovatie en traditie samenkomen.

In Venlo komen traditie en innovatie samen in de bieren van brouwerij De Klep. Dit past ons perfect en is een van de vele redenen waarom wij graag samenwerken met De Klep, want ook bij Hollands Hophuis gaan innovatie en traditie hand in hand.

Bij onze hoptelers zit hop in het DNA verankerd, dat is generaties lang het geval. In de regio’s waar onze hop farms zich bevinden is hop een traditie die je terugziet in bijvoorbeeld de gebouwen. Het maakt Europa tot de bakermat van de hopteelt.

Hop in het stucwerk - Duitsland

Daarnaast zijn we samen met onze telers continu bezig te innoveren. Van nieuwe hopvariëteiten ontwikkelen of werken aan duurzame teelt tot de aan de verwerking van een kwalitatief hoogwaardig eindproduct, we staan nooit stil.

Brouwerij De Klep brouwt zowel met onze traditionele hopvariëteiten als met de allernieuwste: hier komen traditie en innovatie samen. We leveren hoppen voor meerdere bieren, maar traditie en innovatie zien we het beste terug het Altbier en in de NEIPA van De Klep.

Brouwerij De Klep

Altbier

 De liefde voor Alt zit er goed in bij Hollands Hophuis. We gingen onlangs zelfs op studiereis naar de stad die altijd in één adem wordt genoemd met deze bierstijl: Düsseldorf. We bezochten de stadsbrouwerijen van Schumacher, Füchschen, Uerige en Schlüssel en we genoten van kakelverse Alt. Bier waarin traditionele hop -met haar licht kruidige, bloemige aroma’s en bitterheid- complementair is in het samenspel met mout.

Traditie: De Klep ‘Ôzze’ Alt

Bij brouwerij De Klep ontdekken we dat Alt niet alleen traditie is in Düsseldorf. “Meest gedronken bier in Venlo was eeuwenlang bier van het type alt. Dit type bier vindt men nu nog vooral in de geografische driehoek Düsseldorf-Münster-Venlo. Voornamelijk in de Nederrijn dus. Echter in Venlo komt het Altbier in tal van stukken in het archief voor en staat ook steevast bij de diverse types bier op advertenties uit vroeger tijden.” Zo lezen we op de website van De Klep.

Voor de ‘Ôzze’ Alt ging De Klep niet over 1 nacht ijs. Gezien de roots van dit biertype in Venlo moet het een traditionele Alt zijn, trouw aan de bierstijl. Hoofdbrouwer en medeoprichter Roy is het daar helemaal mee eens, waarbij hij ook een sterke opvatting heeft over hoe je een dergelijk bier onderscheidend maakt. Niet geheel verrassend zit dat in de hop: “In onze Alt bouwen we de hopbitterheid in laagjes op. We beginnen met Merkur, die zit hoog in haar alfa en geeft een strakke bitterheid, zonder dat het stroef wordt. Dat vullen we aan met Perle, een mooie traditionele Duitse hop. Later voegen we Hallertau Mittelfrüh en Tradition toe, deels voor bitterheid, maar ook voor het aroma. Tot slot voegen we in de whirlpool Saaz toe voor het aroma.”

Het resultaat is zoals Roy het voor ogen heeft. Echt een Altbier, waarin de mout de hoofdrol heeft, maar die gelaagdheid zit er prachtig in. De twee Hallertau-er hoppen geven een mooi kruidig laagje en de Saaz maakt het bijna bloemig. Echt een Alt waarin de hop subtiel het verschil maakt.

Innovatie: De Klep ‘Don’t mention the Germans’ NEIPA

In een New England IPA speelt het water, de granen en de gist een belangrijke rol. Dat alles staat in dienst om de hop ten volle te laten schitteren. De Klep kiest voor dit bier voor onze fruitigste Duitse hoppen en dat proef je! Roy: “Ik liep al heel lang rond met het idee een NEIPA te brouwen met alleen maar Duitse hop. Gezien de focus op hop van Europese hop was de link met Hollands Hophuis snel gelegd. Met onze NEIPA laten we zien dat we niet alleen traditionele bierstijlen brouwen. Met 1 been in de geschiedenis -de traditie-, en met 1 been in het heden.”

Het bier schenkt troebel uit en het eerste wat opvalt is het tropische geur, wat wordt aangevuld met citrus en een licht kruidige toets. Sappig en smaakvol, precies zoals je een NEIPA verwacht. “Voor onze NEIPA gebruiken we Tango, Ariana en Hüll Melon in de dryhop. Deze gaan ook in de whirlpool, samen met Hallertau Blanc. Tijdens het brouwen zelf gaat er geen hop in.” Desondanks zit er wel degelijk een bittertje in de afdronk. Roy vervolgd: “De bitterheid maakt dat het wel echt naar bier smaakt. We streven naar een fruitige smaakbom, waarin het bierige karakter behouden blijft.” Het resultaat is een NEIPA, geen copy-paste versie, maar vooral een met een uniek karakter.

Zelf brouwerij De Klep ervaren?

Venlo heeft met zijn monumentale gebouwen uit de Romeinse tijd, gezellige binnenstad en diverse musea veel te bieden. Brouwerij De Klep is gevestigd in Foodhal MOUT in het Julianapark. Het aan de brouwerij gelieerde café De Klep vind je op nog geen 5 minuten lopen. En allebei op steenworp afstand van station Venlo. Ideaal voor een originele citytrip!

Alle info over brouwerij De Klep, de bieren en verkrijgbaarheid daarvan vind je op hun website.

Vorige
Vorige

D’ran! Frisse Saison

Volgende
Volgende

De 12 provinciën Hoptour