D’ran! Frisse Saison

Een brouwerij waar we al langere tijd met trots mee samenwerken is Brouwersnös uit Groenlo. Hoog tijd voor een nieuwe collab, deze keer met unieke hoppen uit Servië!

Als je Groenlo en bier zegt denken we inmiddels niet meer aan de grote broer uit de regio, want Brouwersnös is sinds 2018 dé brouwerij van Groenlo. Opgericht door een ervaren team van bier-ondernemers met ervaren brouwers aan de ketels, het maakt dat Brouwersnös vanaf dag 1 stevig in het bierlandschap staat. De brouwerij is modern met apparatuur van de beste kwaliteit, maar wel met oog voor traditie, wat je terugziet in onder andere de open vergistingskuipen.

Lees alles over Brouwersnös op hun website.

Brouwerij Brouwersnös

D’ran Lente 2023

Voor deze collab zocht Brouwersnös mooie hoppen voor hun seizoensbier D’ran! de Lente editie, in dit geval een frisse Saison. Dit blonde biertype uit Wallonië is in de basis licht fruitig, kruidig en droog van karakter. Wat betreft de hop kan je veel kanten op. Hoppen uit ons aromaprofiel bloemig, kruidig of juist citrus, Saison is een biertype waar veel mogelijk is en je als brouwer je stempel kan drukken met de hopkeuze. 

Servische Hop

Voor D’ran! Lente ‘23 konden we onze hand leggen op 3 hoppen van een familiefarm uit Servië. Het was een behoorlijke uitdaging om deze hoppen hier te krijgen en we zijn blij dat het dit keer is gelukt. Brouwersnös is aan de slag gegaan met Centennial, Aroma en Robusta.

Van oudsher is voormalig Joegoslavië een echt hopland. Slovenië is de bekendste als het om hop gaat, maar ook uit Servië kent een lang hop-geschiedenis. Aroma en Robusta zijn voorbeelden van variëteiten die in Servië zijn ontwikkeld en daar regelmatig worden gebruikt. In de rest van Europa zijn ze echter nagenoeg onbekend, unieke hoppen dus!

Hopoogst in voormalig Joegoslavië rond het jaar 1925

Centennial is een ander verhaal, want dit is één van de bekendere hopvariëteiten uit Amerika welke lijkt op haar nog beroemdere zus Cascade. Op Europese grond -Servische in dit geval- gedijd Centennial ook erg goed. Het aroma heeft veel citrus met een harsige, bloemige toets.

Brouwer Gerti vertelt: “De Centennial uit Servië heeft een alfazuur van bijna 10%, de bitterheid komt vooral van deze hop. Alle hoparoma komt van Robusta en Aroma, die hebben we 10 minuten voor het einde van de kook toegevoegd plus nog een mooie hoeveelheid van beide in de whirlpool. Ik vind het hele mooie hoppen, eerder subtiel dan schreeuwerig. Het mooiste vind ik dat ze niet ééndimensionaal zijn. Het is dus niet alleen citrus bijvoorbeeld, maar meer een gebalanceerd geheel van fruitig- en kruidigheid.”

Brouwer Gerti in het brouwhuis.

XON? 

Als we de fles zien lijkt er XON te staan, maar als we goed kijken lezen we хоп: Hop in het Servisch, waar het Cyrillische schrift gebruikelijk is, een leuke knipoog naar de Servische hoppen.

D’ran ‘tis Lente is een vrij typische Saison waarin de gist duidelijk een rol speelt. De Servische hoppen geven een mooi gebalanceerd fruitig-kruidig aroma met een duidelijke toets van citroengras. Zoals Gerti al opmerkte zijn deze hoppen niet ééndimensionaal en dat proef je terug in het bier. Het geeft een dit lentebier een uniek karakter. Vanwege de redelijk droge afdronk is deze Saison ook erg verfrissend, perfect voor de lente!

 Proeven?

D’ran Het is Lente 2023 is in februari afgevuld en zoals gebruikelijk bij een ambachtelijke Saison dient het bier nog even te rijpen om de nagisting haar werk te laten doen. Vanaf medio maart is het te bestellen in de webshop van Brouwersnös en bij de betere bierwinkel.

Uiteraard staat deze unieke Saison ook op de tap in het Brouwersnös proeflokaal. Een prachtige plek bij de brouwerij waar je alle Brouwersnös bieren proeft en uitstekend kan eten. Gecombineerd met een rondleiding door de brouwerij heb je een perfect bier-uitje!

Open vergisting bij Brouwersnös.

Volgende
Volgende

De Klep: hop in Venlo